علت و علائم پنومونی در بچه ها چیست و چگونه درمان می گردد؟
به گزارش آخرین خبر، پنومونی یک بیماری التهابی است که در اثر فعالیت عوامل ویروسی و گاهی میکروارگانیسم ها ایجاد می گردد. پنومونی در بچه ها با علائمی مانند سرفه خلط دار، تب و لرز شدید و ضعف بدنی تعیین می گردد. در ادامه مطلب با دلایل بروز پنومونی در بچه ها، راه های درمان و پیشگیری آن آشنا خواهید شد.
خبرنگاران | سرویس مادر و کودک - پنومونی در بچه ها که با نام های دیگری مانند سینه پهلو، سیاه سرفه و یا ذات الریه نیز معرفی می شود، نوعی بیماری التهابی در نواحی تنفسی و اغلب کیسه های هوایی موجود در شش ها است. این بیماری معمولا نوعی عفونت ویروسی است، اما در موارد نادر می تواند در اثر فعالیت سایر عوامل بیماری زا مانند باکتری ها و قارچ ها نیز ایجاد شود. به علت اینکه این بیماری دستگاه تنفسی را مورد هجوم قرار می دهد و باعث التهاب و تورم در مجاری و کیسه های هوایی می شود بیمار بنا بر سن و شرایط فیزیولوژیک می تواند مسائل تنفسی با درجات مختلفی را تجربه کند.
علت بروز پنومونی در بچه ها
معمولا احتمال ابتلا به پنومونی در هر فصل و سنی قابل وقوع است. با این حال در فصل زمستان و به دنبال بیماری هایی مانند سرما خوردگی و ناتمام گذاشتن طول درمان احتمال ابتلا به پنومونی را بیشتر می نماید (به خصوص پنومونی های با عوامل ویروسی که به دنبال ضعف کلی بدن ایجاد می شوند). همچنین از سایر عواملی که می تواند ابتلا به پنومونی را تشدید کند می توان مواردی مانند: تنفس دود سیگار به شکل دود اصلی و یا دود دست دوم، بیماری های مزمن پیشین و استفاده از دارو های سرکوب نماینده نقص ایمنی بدن را نام برد.
علائم پنومونی در بچه ها چیست؟
پنومونی در بچه ها خود را با علائمی از جمله تب و لرز، سرفه های خشن و خلط دار و مسائل تنفسی مانند تنفس های سریع و پی در پی نشان می دهد. در بچه ها با سنین بالاتر کودک می تواند علائمی مانند تنگی نفس، درد در قفسه سینه و احساس گیجی را گزارش کند. برای تشخیص بیماری در کوکان با سنین پایین که نمی توانند در خصوص علائم صحبت نمایند و همچنین در نوزادان می توان علائم دیگری از بیماری را مانند: تغییر سطح هوشیاری، استفراغ های بیش از حد، کبودی پوست و تب و لرز های شدید را مد نظر قرار داد.
تشخیص بیماری در بچه ها مبتلا
برای تشخیص قطعی پنومونی می توان پس از مشاهده علائم مشکوک و مراجعه به پزشک از روش های تشخیصی مانند عکس برداری از قفسه سینه، چکاپ های تنفسی و سنجش تورفتگی قفسه سینه با مقایسه با معیار های سلامتی بهره برد. معمولا در بچه ها مبتلا به پنومونی علائم تنفسی شامل بیش از 60 بار تنفس در دقیقه برای نوزادان زیر دو ماه، بیش از 50 بار تنفس در دقیقه برای بچه ها دو ماهه تا یک ساله و بیش از 40 بار تنفس در دقیقه برای بچه ها بین سنین یک سال تا پنج سال تعریف می شود. علاوه بر موارد ذکر شده شنیدن صدا های تق تق از ناحیه قفسه سینه با گوشی های پزشکی نیز می تواند تایید نماینده ابتلا به بیماری باشد.
تشخیص عامل ایجاد نماینده پونومونی در بچه ها
همان طور که پیش از این گفتیم پنومونی می تواند عوامل مختلف ویروسی، باکتریای و قارچی داشته باشد. زمانی که پنومونی عامل ویروسی یا باکتریایی داشته باشد معمولا علائم بسیار به هم شبیه بوده و تفاوت های اندکی می توان مشاهده کرد. با این حال از آنجا که پنومونی با منشا ویروسی معمولا به دنبال عفونت بدن با ویروس های آنفولانزا و سرماخوردگی ایجاد می شود علائمی شبیه تر به آنفولانزا و سرماوخوردگی نشان می دهد و وجه معین نماینده آن از سایر عوامل ایجاد نماینده پنومونی خس خس سینه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: آسم در بچه ها؛ علائم و راه های درمانحال آن که زمانی که پنومونی در اثر عوامل باکتریای ایجاد شود علائم متمایزتری می توان دید. برای مثال در پنومونی ناشی از عامل باکتریایی به نام لژیونلا پنومونیه علائم شامل درد در ناحیه شکم، اسهال و استفراغ و سرگیجه هستند. در پنومونی ناشی از استرپتوکوک پنومونیه (عامل باکتریایی گرم مثبت) علائم به سمت سرفه های خلط دار با خلط های قهوه ای رنگ تغییر می نمایند و در پنومونی ناشی از کلبسیلا پنومونیه (عامل باکتریایی گرم منفی) بیماری با خلط خونی معین می شود.
اگر عامل ایجاد نماینده پنومونی در کودک میکروارگانیسم و یا غفونت قارچی باشد کودک با تورم در ناحیه گلو و گره های لنفاوی، درد در مفاصل و گا ها عفونت گوش میانی روبرو می شود.
درمان پنومونی در بچه ها
معمولا پنومونی در بچه ها می تواند با مراجعه به پزشک و پیگیری درمان در خانه به طور کامل بهبود یابد. درمان به طور کلی شامل مصرف آنتی بیوتیک های خوردنی، استراحت و بهره گیری از مایعات گرم است. با این حال در موارد خاصی که کودک بیماری های تنفسی یا بیماری های کبدی مزمن داشته باشد احتیاج به بهره گیری از اقدامات پزشکی گسترده تر می باشد. طبق آمار های علام شده از سازمان جهانی بهداشت و سلامت از کل بچه ها مبتلا به پنومونی 7 الی 11 درصد ایشان احتیاج به پیگیری فرایند درمان در بیمارستان و بستری شدن دارند. در بچه ها مبتلا به پنومونی که مسائل تنفسی حاد نشان می دهند و اشباع ظرفیت اکسیژن کیسه های هوایی شان کمتر از 90 درصد می باشد، بستری کردن و نظارت اورژانسی از ضروریات درمان می باشد.
پیشگیری از پنومونی در بچه ها
با انجام یک سری راه چاره ها و در نظر دریافت بعضی نکات بهداشتی می توان به سادگی از بروز این بیماری جلوگیری کرد. در ادامه مطلب با چند مورد از روش های پیشگیری اصلی بیماری پنومونی آشنا می شوید.
- از تنفس دود سیگار و یا سیگار کشیدن در محیطی که بچه ها حضور دارند اجتناب کنید. سیگار باعث تخریب بافت های ریه و مجاری تنفسی شده و بدن را مستعد ابتلا به بیماری های مختلف و به ویژه پنومونی می نماید.
- برای پنومونی های با عوامل باکتریایی واکسیناسیون انجام می شود؛ بنابراین واکسیناسیون کودک خود را به تعویق نیاندازید و یادآوری ها را نیز به موقع تکرار کنید.
- از حضور خود و کودکتان در محل های آلوده به بیماری و افراد منتقل جلوگیری کنید. پنومونی با عامل ویروسی به راحتی می تواند به وسیله راه های تنفسی و هوای آلوده منتقل شود.
- در صورت همه گیر شدن نوع خاصی از آنفولانزای فصلی به خوبی کودکتان را مقابل مبتلا شدن به آن محافظت کنید و در صورت امکان کودک و سایر اعضای خانواده تان را نسبت به آنفولانزای ایجاد شده واکسیناسیون کنید تا احتمال ابتلا به آنفولانزا و در ادامه آن پنومونی ناشی از آنفولانزا محافظت کنید.