طرز تهیه دلمه سیرابی شکم پر و فوت و فن آن در شهرهای مختلف ایران

به گزارش آخرین خبر، دلمه سیرابی، یکی از و خوشمزه ست که غذای محلی مردم خرم آباد و کل لرستانه، و بین برخی از مردم خوزستان، مثل دزفولی ها هم هوادار داره. توی گویش محلی بهش سغدو و سوقدو هم می گن. البته این دلمه رو تو خیلی از شهرای دیگه ایران هم می پزن. این غذا رو معمولا به دو شکل درست می کنن؛ شکل اول قرمز رنگه و مواد دلمه رو داخل سیرابی می ریزن و بعد می دوزن. شکل دومش، سیرابی رو با برنج، آلو، شوید و روغن حیوانی می پزن که چون رب گوجه فرنگی نداره و با زردچوبه رنگ می گیره، زرد میشه. حالا بریم سراغ طرز تهیه دلمه سیرابی شکم پر و فوت وفن درست کردنش تو شهرای مختلف ایران که قراره تو این مقاله از در بهتون آموزش بدیم.

طرز تهیه دلمه سیرابی شکم پر و فوت و فن آن در شهرهای مختلف ایران

طرز تهیه دلمه سیرابی در یک نگاه

برای درست کردن دلمه سیرابی، اول سیرابی رو خوب تمیز کنید و بوی زهمش رو بگیرید، بعد به اندازه های تقریباً مربعی یا مستطیلی برش بدید که نه خیلی ریز باشه و نه خیلی بزرگ. مواد داخلی رو با تفت دادن پیاز و سیر آغاز کنید، بعد برنج شسته، جعفری، رب، نمک و فلفل سیاه رو اضافه و خوب مخلوط کنید. هر تکه سیرابی رو با این مواد پر کنید و دهانه اش رو با نخ یا خلال ببندید. تو قابلمه ای جدا، سس پایه رو با تفت دادن پیاز، سیر، رب و ادویه ها آماده کنید، دلمه ها رو توش بچینید و با آب جوش چند ساعت روی حرارت ملایم بپزید تا نرم و مزه دار بشن. در آخر نخ ها رو جدا کنید و دلمه ها رو با سس خوش رنگشون سرو کنید.

برای مطالعه اندازه مواد اولیه، جزئیات و مراحل طرز تهیه دلمه سیرابی ادامه مطلب رو بخونید.

مواد لازم برای دلمه سیرابی (سعدو)

مواد اولیهاندازه مورد احتیاج
برنج نیم دانه1 لیوان فرانسوی دسته دار
سیرابی1 دست کامل
گوشت چرخ نموده250 گرم
پیاز (برای پیاز داغ)5 عدد میانه
سیر (برای سیر داغ)4 حبه
جعفری1 دسته 100 گرمی
رب گوجه فرنگی1 قاشق مرباخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه اندازه لازم
روغن زیتون یا کرهبه اندازه کافی
نان برای سرو با دلمه شکم پر

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: حدود 45 تا 60 دقیقه

مدت زمان پخت دلمه سیرابی روی حرارت ملایم: بین 3 تا 4 ساعت

مراحل طرز تهیه دلمه سیرابی خوشمزه

دلمه سیرابی به خاطر خواص سیرابی مثل و یک غذای گرم و مقوی برای روزهای سرد پاییز و زمستان است.

مرحله اول: سیرابی رو تمیز کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه دلمه سیرابی، باید سیرابی رو کاملاً تمیز کنید چون چربی ها و لایه های اضافه باعث بوی ناخوشایند و سنگین شدن غذا میشن. برای تمیز کردن، اول سیرابی رو زیر آب سرد چند بار بشویید تا گرد و خاک و آلودگی سطحش گرفته بشه. بعد با یک چاقوی تمیز، هر بخش چربی یا لایه ضخیم اضافه رو جدا کنید.

برای گرفتن گرفتن بوی زهم، دو روش وجود داره: از شب قبل، سیرابی رو در مخلوط ماست و چند حبه سیر له شده بخوابونید. یا اینکه سیرابی رو چند بار داخل آب جوش فرو کنید و سریع بیرون بیارید تا هم تمیز بشه و هم بوش بره.

بیشتر بخوانید:

مرحله دوم: سیرابی ها رو برش بدید

بعد از تمیز کردن، سیرابی ها رو روی یک تخته آشپزخانه تمیز بذارید و با چاقوی تیز برش بزنید. اندازه برش ها رو بسته به سلیقه تون انتخاب کنید؛ معمولاً مربعی یا مستطیلی برای پر کردن راحت تره. حواستون باشه که برش ها خیلی کوچیک نباشه، چون باید فضای کافی برای جا گرفتن مواد دلمه داخلش باشه. همه قطعات رو هم اندازه ببرید تا موقع پخت یکدست بپزن و ظاهر نهایی کار مرتب باشه.

مرحله سوم: مواد اولیه دلمه سیرابی رو آماده کنید

سبزی جعفری رو بشویید و برگ های خراب یا زرد رو جدا کنید، بعد روی یک آبکش بذارید تا آبش کاملاً بره. سپس جعفری رو به صورت ساطوری ریز خرد کنید. سیر و پیاز رو پوست بگیرید و زیر آب سرد بشویید تا هر گرد یا پوسته اضافه پاک بشه. بعد 3 عدد پیاز رو نگینی خرد کنید و چند حبه سیر رو له کنید.

برنج نیم دانه رو هم در یک کاسه بزرگ با آب چند بار بشویید تا نشاسته اضافی و گرد ازش جدا بشه و آب کاملاً شفاف بشه. این آماده سازی باعث میشه موقع پخت مواد داخلی دلمه، همه چیز تمیز و تازه باشه.

شما می تونید برنج ایرانی رو به صورت و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله چهارم: سیر داغ و پیاز داغ رو آماده کنید

تو یک تابه میانه، کمی روغن زیتون یا کره بریزید و بذارید گرم بشه. وقتی روغن داغ شد، پیازهای خردشده رو اضافه کنید و روی حرارت میانه تفت بدید تا رنگشون طلایی و بافتشون نرم بشه. بعد سیر له شده رو اضافه کنید و یکی دو دقیقه دیگه تفت بدید تا عطرش بلند شه، ولی مراقب باشید نسوزه چون تلخ میشه.

شما می تونید روغن زیتون یا کره، سیر داغ آماده و پیاز داغ آماده رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله پنجم: گوشت چرخ نموده را اضافه کنید

گوشت چرخ نموده را به سیرداغ و پیاز داغ روی حرارت اضافه کنید. با یک قاشق یا کفگیر گوشت را از هم باز کنید تا موقع پخت گوله گوله نشه. بعد گورشت رو با بقیه مواد به خوبی تفت بدید تا سرخ بشه و رنگش برگرده.

شما می تونید گوشت چرخ نموده آماده رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله ششم: مواد داخل دلمه سیرابی رو کامل کنید

در ادامه طرز تهیه دلمه سیرابی، وقتی پیاز و سیر خوب طلایی شدن، برنج شسته شده رو اضافه کنید و کمی تفت بدید تا دانه های برنج روغن رو بگیره. بعد جعفری ساطوری، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنید.

همه مواد رو با هم مخلوط کنید و یکی دو دقیقه تفت بدید تا رب هم مزه خامی نداشته باشه و همه طعم ها به هم برسن. این مرحله، مزه داخلی دلمه رو شکل میده، پس باید با حوصله انجام بشه.

شما می تونید رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله هفتم: دلمه های سیرابی رو ببندید

هر تکه سیرابی رو با مواد داخلی که آماده کردید، پر کنید. بهتره خیلی مواد رو فشار ندید تا موقع پخت جا برای پف کردن برنج باشه. بعد با نخ و سوزن تمیز، دهانه هر دلمه رو محکم بدوزید تا موقع پخت باز نشه و مواد بیرون نریزه. اگر نخ و سوزن نداشتید، می تونید با خلال دندان هم این کار رو انجام بدید، ولی حواستون باشه خلال محکم باشه.

مرحله هشتم: سس پایه دلمه سیرابی رو آماده کنید

برای تهیه این غذای پاییزی، در یک قابلمه با اندازه کافی، کمی روغن زیتون و کره بریزید (یا روغن حیوانی برای طعم سنتی تر) و بذارید گرم بشه. 2 عدد پیاز نگینی رو داخل قابلمه بریزید و تفت بدید تا طلایی بشن. بعد چند حبه سیر له شده رو اضافه کنید و کمی تفت بدید.

رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل و زردچوبه رو اضافه کنید و حدود 2 تا 3 دقیقه خوب هم بزنید تا رب کاملاً سرخ بشه و رنگی یکدست و خوشبو به سس بده. این سس پایه، کل مزه و رنگ غذا رو مشخص می کنه، پس باید به اندازه کافی تفت داده بشه.

مرحله نهم: دلمه های سیرابی رو دم بذارید

دلمه های آماده رو با احتیاط داخل قابلمه بچینید تا فرم شون حفظ بشه. بعد حدود یک لیوان دسته دار آب جوش اضافه کنید تا حدی که روی دلمه ها رو بپوشونه. درب قابلمه رو بذارید و روی حرارت ملایم اجازه بدید دلمه ها برای 3 تا 4 ساعت آرام بپزن تا هم مواد داخلی خوب جا بیفته و هم سیرابی نرم و خوش طعم بشه. اگر از زودپز بهره ببرید، این زمان حدود نصف میشه.

مرحله آخر: دلمه سیرابی رو سرو کنید

وقتی دلمه ها کاملاً پختن، نخ ها یا خلال دندان ها رو جدا کنید. دلمه ها رو توی ظرف سرو بچینید و سسی که تو قابلمه درست شده رو روی اون ها بریزید. این غذا رو می تونید با نون تازه سرو کنید. وقتی دلمه های سیرابی گرم و تازه از قابلمه بیرون اومدن، برترین طعم رو دارن.

شما می تونید انواع نان رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

طرز تهیه دلمه سیرابی در شهرها و کشورهای مختلف

طرز تهیه سیرابی شکم پر کرمانی: در این نسخه، مواد داخلی معمولاً با نخود و لپه پخته و ادویه های گرم و تند مثل زیره کرمانی، فلفل قرمز و زردچوبه ترکیب میشه. طعمش شدیداً معطره و پخت طولانی باعث میشه همه مزه ها خوب به هم برسن.

دلمه سیرابی گلپایگان: در این مدل، سبزی های محلی مثل شنبلیله، تره و جعفری تازه با برنج نیم پز و زعفرون لابه لای سیرابی قرار می گیرن. نتیجه کار یک دلمه خوش رنگ و خوش عطره که به خاطر ادویه های ملایم، با هر ذائقه ای جور درمیاد.

دلمه سیرابی اصفهان: این نسخه، طعمی نرم و ملایم داره. برنج و لپهِ نیم پز با رب گوجه کم و ادویه های کلاسیک مثل دارچین و فلفل سیاه، داخل سیرابی قرار می گیرن و چند ساعت روی شعله یکنواخت می پزن تا عطر کاملاً جا بیفته.

طرز تهیه دلمه سیرابی چینی: داخل سیرابی، ترکیب سبزیجات بخارپز، برنج چسبنده (استیکی رِیس) و کمی سس سویا قرار می گیره. پخت کاملاً به روش بخارپز انجام میشه و طعمش نسبت به نسخه ایرانی، لطیف تر و کمی شیرین و شور هست.

دلمه سیرابی کره ای: پرشده با برنج و سبزیجات تند، همراه با کمی کیمچی خردشده که مزه ای خاص و پرانرژی میده. این دلمه ها معمولاً در سس فلفل قرمز کره ای پخت میشن و رنگ قرمز جذابی پیدا می کنن.

طرز تهیه دلمه سیرابی ترکیه: ترکیب برنج، گوشت چرخ نموده، سبزیجات معطر و فلفل دلمه ای ریزشده داخل سیرابی قرار می گیره. بعدش با سس گوجه و کمی رب فلفل شیرین دم گذاشته میشه که طعم سبک و خوش رنگی به غذا میده.

نکات مهم در طرز تهیه دلمه سیرابی یا سیرابی شکم پر

  • وقتی دلمه سیرابی را با مواد پر کردید و بستید و قبل از اینکه بپزیدش، می تونید یه کم تو روغن گرم سرخشون کنید. زعفرون دم نموده و ادویه های خوش بو مثل دارچین و فلفل سیاه رو هم موقع سرخ کردن اضافه کنید تا رنگ و عطرش چند برابر بشه.
  • مثل سایر انواع دلمه در طرز تهیه دلمه سیرابی هم در شهرهای مختلف از مواد گوناگونی استفاده می شه. شما می تونید ترکیب سبزی ها رو تغییر بدید تا رنگ و مزه غذا خاص تر بشه.
  • سبزی های معطر مثل ترخون، نعنا، مرزه، شوید، پیازچه و جعفری رو تازه بگیرید و ریز ساطوری کنید. این ها عطر اصلی دلمه رو می سازن و کیفیت کارتون رو بالاتر می برن.
  • برخی جاها لپه رو هم به مواد داخلی اضافه می کنن. لپه هم مزه متفاوتی میده و هم بافتش کنار برنج خیلی خوشایند میشه.
  • برای طعم ترش سیرابی شکم پر، زرشک خیس خورده و آلو بخارا ریزشده رو بریزید تو مواد داخلی. این ترکیب مزه گوشت و برنج رو تازه و پرانرژی می کنه.
  • اگه از برنج دانه بلند استفاده می کنید، کمی بجوشونیدش و بعد به مواد بزنید. فقط مراقب باشید شل نشه که شکلش رو از دست نده.
  • برای سرو، می تونید دلمه ها رو کامل تو ظرف بچینید یا نصفشون کنید. روی نصفه ها دارچین و گل سرخ بپاشید که ظاهر و عطرش چشم گیرتر بشه.
  • موقع بستن دلمه، کمی جا برای پف کردن برنج بذارید. این کار باعث میشه وسط پخت سیرابی ها ترک نخوره.
  • اگه سیرابی خیلی چربه، ده دقیقه با یه تکه چوب دارچین یا برگ بو تو آب جوش بجوشونید. بعد آبش رو دور بریزید تا هم چربی اضافه بره و هم بوی زهم کم بشه.
  • توی پخت، قابلمه رو زیاد تکون ندید و دلمه ها رو زیرورو نکنید. این طوری نخ یا خلال ها شل نمیشن و شکلشون خراب نمی شه.
  • یک قاشق روغن حیوانی رو با سس پایه قاطی کنید. این کار عطر سنتی غذا رو چند برابر می کنه.
  • قبل از پر کردن دلمه ها، کمی نمک داخل هر تکه سیرابی بپاشید. این طوری گوشت و برنج یکنواخت مزه دار میشه.
  • اگه سبزی تازه ندارید، از سبزی خشک بهره ببرید. فقط قبلش با کمی آب ولرم و چند قطره آبلیمو نرمش کنید که خامی مزه نگیره.
  • برای رنگ و لعاب بیشتر، رب فلفل شیرین رو با رب گوجه قاطی کنید. این کار کمی شیرینی و لطافت به مزه میده.
  • وقتی دلمه سیرابی با نون سرو می کنید، سس رو کمی غلیظ تر درست کنید. این طوری روی نون پهن میشه و هر لقمه اش پرملات تر به نظر میاد.

فوت و فن های خوشمزه شدن دلمه با سیرابی

چطور بوی زهم سیرابی رو کامل بگیریم؟

برای گرفتن بوی زهم، سیرابی رو خوب تمیز کنید و چند دقیقه با چوب دارچین، برگ بو یا چند حبه سیر تو آب جوش بجوشونید. می تونید از روش خوابوندن در ماست و سیر هم بهره ببرید که عطرش رو حسابی تغییر میده.

چه کنیم دلمه ها موقع پخت باز نشن؟

دهانه دلمه رو محکم با نخ و سوزن یا خلال ببندید و جای کمی برای پف کردن برنج بذارید. قابلمه رو زیاد تکون ندید تا نخ یا خلال ها شل نشن.

برای اینکه دلمه ها رنگ بهتری داشته باشن چی کار کنیم؟

بعد از پر کردن و بستن، دلمه ها رو قبل از پخت اصلی کمی به همراه زعفرون و ادویه تو روغن گرم سرخ کنید. این کار رنگ طلایی و جذابی بهشون میده.

چه کنیم مواد داخل دلمه خام یا بیش از حد نرم نشه؟

برنج رو فقط کمی نیم پز یا شسته به مواد بزنید، و اگه از لپه استفاده می کنید لپه رو قبل از اضافه کردن بپزید یا تفت بدید. این طوری موقع پخت نهایی بافتشون خوب درمیاد و له نمیشن.

منبع: افق کوروش
انتشار: 13 مهر 1404 بروزرسانی: 13 مهر 1404 گردآورنده: anti6.ir شناسه مطلب: 2501

به "طرز تهیه دلمه سیرابی شکم پر و فوت و فن آن در شهرهای مختلف ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دلمه سیرابی شکم پر و فوت و فن آن در شهرهای مختلف ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید