چرا خوزستان قرمز است، بقیه آبی؟
به گزارش آخرین خبر، خبرنگاران/خوزستان در روزهای گذشته، شاهد افزایش ابتلا به ویروس جهش یافته کرونا در استان خوزستان بوده ایم و به گفته مسئولان بهداشت و درمان استان و همچنین سخنگوی ستاد ملی کرونا، ظرفیت بیمارستان های اهواز تقریبا تکمیل شده است. ادارات استان از امروز تا سرانجام سال با 10 درصد ظرفیت فعالیت خواهند کرد، پاساژها و مجتمع های تجاری عظیم شهر پلمب شده اند و بسیاری از کسب و کارهای استان نیز ضرر می دهند.
سوال مهمی که مطرح است این است که چه شد که خوزستان که ماه گذشته بر اساس رنگ بندی وزارت بهداشت، روزهایی آبی را می گذراند، به سرعت قرمز شد و قرمز ماند؟ چرا ویروس جهش یافته موسوم به انگلیسی در خوزستان قربانی می گیرد، ولی دیگر استان ها به زندگی عادی خود می پردازند؟
استان خوزستان از زمان جنگ تحمیلی تا به امروز آسیب های فراوانی دیده است؛ در آن دوران به ویرانه ای تبدیل شد و بسیاری از صنایع و کارخانه های این استان آسیب جدی دیدند، با این وجود ماند و مقاومت کرد. پس از آن، با آسیب های متعدد ناشی از تغییرات اقلیمی، انتقال آب، گرد و غبار، سیل روبرو شد و اگر در مقوله ای مانند صنعت نیز رشد نموده است، جز آلودگی، نفع دیگری از آن نبرده است و به همین دلیل می بینیم که بعضی شهرهای خوزستان، استانی با بیش از چهار و نیم میلیون نفر جمعیت و منابع بزرگ نفت و گاز، در فقر به سر می برند.
از جمله کمبودهای خوزستان، در بخش بهداشت و درمان است و استانی با جمعیت بالا و پراکنده، امکانات بیمارستانی اندکی دارد و این در حالی است که بخش عمده ای از این ظرفیت نیز به بیماران غیربومی اختصاص می یابد. نشان به آن نشان که چند ماه پس از شیوع کرونا در کشور، بیمارستان رازی اهواز که نخستین بیمارستان پذیرنده مبتلایان به کرونا بود، هنوز از داشتن دستگاه ونتیلاتور بی بهره بود.
امروز خبری خواندم و عکسی دیدم که موجب نگارش این متن شد. عکسی از ازدحام بازار تهران و خبری به نقل از استاندار همدان که گفته بود مانع ورود خودروهای پلاک خوزستان به همدان می گردد.
از تابستان گذشته که شاهد رشد ابتلا به کرونا در خوزستان بودیم تا به امروز، بسیاری از مردم این استان نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی پایبند بوده اند و حتی می توان گفت به دلیل موج خبری ایجادشده در مورد میزان ابتلا به کرونا در خوزستان، اندکی بیش از دیگر استان ها نیز رعایت می نمایند. این در حالی است که مشاهدات عینی نگارنده حاکی از آن است که به عنوان مثال میزان استفاده از ماسک در تهران کمتر از خوزستان است و ازدحام مترو تهران از بازارهای اهواز، بیشتر؛ پس چه اتفاقی افتاده است؟
این روزها بسیاری از بازارهای خوزستان تعطیل است، آن هم در روزهایی که عمده فروش بازاریان در یک ماه منتهی به عید نوروز است و حالا خوزستانی ها از آن بی بهره اند، در حالی که بازارهای تهران، همدان، اصفهان و بسیاری از شهرهای دیگر شرایط عادی خود را سپری می نمایند و شاهد ازدحام جمعیت در این بازارها هستیم.
به چند نکته فکر کنیم:
روزانه حداقل 25 پرواز از فرودگاه های اهواز، آبادان، دزفول و ماهشهر به دیگر استان های کشور انجام می گردد و تعداد زیادی از مسافران نیز توسط اتوبوس و قطار سفر می نمایند. چطور می توان توجیه کرد که خوزستان یک ماه است با ویروس کرونا انگلیسی دست و پنجه نرم می نماید و استان های دیگر، حتی استان های همجوار، چنین شرایطی ندارند؟
سیستم بهداشت و درمان تا زمانی که ظرفیت داشته باشد، شرایط بحرانی اعلام نمی نماید و آن موقع که ظرفیت بیمارستان ها تکمیل می گردد، اعلام می گردد که شرایط بحرانی است. همان طور که پیش از این نیز ذکر شد، تعداد بیمارستان های خوزستان به نسبت جمعیت این استان، اندک است و به همین دلیل خیلی زودتر به شرایط تکمیل ظرفیت می رسد. ضمن آنکه بسیاری از بیماران نیز از استان های همجوار به خوزستان مراجعه می نمایند.
در روزهای اخیر تصاویری در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر برپایی مراسم عروسی و عزا در خوزستان و اینگونه بیان شد که خوزستانی ها بدون توجه به پروتکل های بهداشتی، عزا و عروسی برگزار می نمایند. در همه استان ها افراد بی توجه به اصول بهداشتی وجود دارند و خوزستانی ها مردمی متفاوت از دیگر استان های کشور نیستند. همین روزها در تهران و دیگر استان ها عروسی برگزار می گردد و خانواده های متوفیان کرونا، عزیزان خود را بدون توجه به اصول بهداشتی دفن می نمایند.
مدیران ارشد بعضی استان ها توجه به رعایت نکات بهداشتی در سطح شهرهای استان تحت مدیریت خود را رها نموده اند و خوزستان را مقصر گسترش احتمالی کرونا انگلیسی در استان شان می دانند؛ در حالی که حتی تعطیلی اصناف پس از ساعت 21 را هم فراموش نموده اند.
بازاریان اهواز این روزها بسیار آسیب دیده اند. انتظار اختصاص بسته های حمایتی برای آن فروشنده هایی که به احترام دیگر هموطنان، از خیر فروش شب عید گذشته اند، انتظار زیادی نیست.
مدام بیان می گردد که خوزستان ویژه است، آتشین است، قرمز است؛ شرایط ویژه و آتشین، اقدام ویژه و آتشین هم می طلبد؛ آیا چنین اقدامی را شاهد بوده ایم؟ آیا سهمیه ویژه واکسن به خوزستان اختصاص یافته است؟ آیا اعتبار ویژه ای دیده ایم؟ آیا مشوقی برای پرسنل از جان گذشته سیستم درمانی خوزستان پیش بینی شده است؟
به زودی تعطیلات عید هم به تعطیلات این روزهای خوزستان افزوده می گردد و قطعا بسیاری از خوزستانی ها نیز سفر نوروزی نخواهند داشت. یادمان بماند آن روزها که از راه رسید و بازاریان تهران و دیگر شهرهایی که این روزها خوب می فروشند، راهی سفر نوروزی به شمال شدند، اگر کرونا گرفتند، خوزستانی ها را مقصر نکنیم.
یادداشت از: محمدامین صالحی نژاد، معاون آموزشی سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان
منبع: خبرگزاری ایسنا